Dezert připravený raz dva a přitom efektní.
Ingredience: 1 balení chlazeného rozváleného listového těsta, 1 pomeranč, 4 lžíce medu, sekané mandle, skořice
Postup: Pomeranč omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Med rozehřejeme tak, aby byl dostatečně tekutý a dobře se nám roztíral, zároveň nesmí být horký, aby se dalo dobře pracovat s těstem. Plát listového těsta rozprostřeme, na něj rozetřeme tekutý med, posypeme mandlemi, pomerančovou kůrou a skořicí. Těsto rolujeme z obou stranu doprostřed tak, aby nám vznikly dva „šneci/brýle“. Rolku krájíme na cca centimetrové kousky a řeznou stranou podkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 20 minut, raději hlídáme, aby se těsto nepřipeklo. Vyndáme a necháme na mřížce vychladnout, podáváme posypané mandlemi a moučkovým cukrem.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Šneky můžeme podávat i s ochuceným bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
- Při přendávání šneků z plechu dávejte pozor, med je hodně horký a má tendenci se všude přichytávat. Nejlepší je proto nechat šneky vychladnout na mřížce nebo přímo na plechu, kde je budete průběžně posouvat, aby se nepřilepily k pečícímu papír.
- Zbylý pomeranč můžete nakrájet na plátky a dát jej do vody.