Lehoučký a nadýchaný koláč s meruňkami…
Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu (150 g), 150 g polohrubé mouky, 75 g krupicového cukru, 75 g oleje nebo rozpuštěného másla, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 1 meruňkový kompot
Na drobenku:
100 g hrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru
Postup: V míse smícháme jogurt, mouku, cukr, máslo/olej, kypřící prášek a vejce. Předehřejeme troubu na 180 °C, koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme do formy a poklademe ho okapanými meruňkami. V jiné míse promneme přísady na drobenku a posypeme jí koláč. Pečeme v troubě 20 – 30 minut, záleží na druhu a stáří trouby.
Zdroj: Časopis Apetit – květen 2010, str. 101
Poznámky:
- Na koláči je úžasné to, že akorát smícháte všechny suroviny a máte ho hned hotový. Můžete ho péci i v zimě, protože i v originálním receptu jsou uvedené kompotované meruňky. Nicméně pokud máte k dispozici čerstvé, klidně je použijte!
- Na koláči je nejlepší těsto, které je díky jogurtu nadýchané a vláčné, ovoce můžete však klidně obměňovat. Výborná je kombinace 2 nastrouhaných jablek a do drobenky přidejte trochu skořice, koláč tak získá zcela nový rozměr.