Sytá polévka, která se dá snadno připravit ve vegetariánské verzi.
Ingredience: 2 cibule, 6 mrkví, 4 řapíky celeru, 4 stroužky česneku, 2x konzerva krájených rajčat, 1x konzerva bílých fazolí, 8 norimberksých nebo jiných kvalitních klobásek, 1 malý rajský protlak (70 g), 1 kostka kuřecího/zeleninového bujonu, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce vinného octa, svazek hladkolisté petrželky, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Očistíme a pokrájíme všechnu zeleninu – cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, celer a česnek na plátky. Ve velkém hrnci na olivovém oleji opékáme na mírném plameni cibuli, mrkev a celer do změknutí cca 10-15 minut. Na poslední dvě minuty přidáme česnek a na kousky pokrájené klobásky. K opečené směsi přimícháme rajský protlak, ocet, cukr a mícháme ještě cca minutu, aby se základ rozvoněl. Vlijeme cca 1,5 litru vody, krájená rajčata a rozdrobíme bujon. Vaříme 10 minut, dle potřeby ještě přilijeme vodu a dochutíme solí a pepřem. Přidáme bílé fazole a ještě 5-10 minut necháme vše společně provařit. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku (už nevaříme).
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/minestrone-s-klobaskami-0
Poznámky:
- Polévka je sama o sobě dost sytá, ale v případě potřeby ji můžete podávat i s pečivem – zkuste třeba rozpečenou ciabattu potřenou domácím pestem.
- Vegetariánskou verzi snadno připravíte tak, že vynecháte klobásku (případně ji vmícháme až do jednotlivých porcí) a namísto kuřecího bujonu použijete zeleninový.