Pusťte si do kuchyně trochu Asie…
Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 3 stroužky česneku, půl svazku koriandru, 6 jarních cibulek, 1-2 větší chilli papričky, 60 ml rybí omáčky, 60 ml limetové šťávy, 50 g tmavého třtinového cukru, arašídový olej na smažení, rýže k podávání
Postup: Nejprve si připravíme a odměříme všechny ingredience. Česnek očistíme, chilli papričky přepůlíme a odstraníme semínka, poté je nakrájíme na plátky. Z koriandru obereme lístky, ale stonky nevyhazujeme, budeme je také používat. Jarní cibulky zbavíme zvadlých listů a pokrájíme na kolečka. Na větší pánvi rozehřejeme arašídový olej, vložíme jarní cibulky a 1-2 minuty je smažíme. Vhodíme stonky koriandru pokrájené nadrobno, chilli papričku a podrcený česnek. Necháme cca půl minuty až minutu rozvonět a vložíme maso. Mícháme, dokud maso nezhnědne a není hotové. Přidáme rybí omáčku, limetovou šťávu, třtinový cukr a část koriandrových lístků – zbytek necháme na ozdobu. Pořádně promícháme a necháme vše společně prohřát, aby se prolnuly chutě. Podáváme s rýží posypané zbylými koriandrovými lístky.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/hovezi-maso-po-asijsku-s-matou-a-koriandrem
Poznámky:
- V původní verzi receptu je kromě koriandru i máta, ale tu já osobně moc nemusím, tak ji záměrně vynechávám.
- Arašídový olej můžete bez problému nahradit slunečnicovým či olivovým.
- Maso už není třeba solit ani pepřit, všechny uvedené ingredience jsou dostatečně vyvážené a dodají mu tu správnou chuť.