mary.ko@seznam.cz

Na skok do Belgie

08.06.2018 17:31
Už jste někdy ochutnali belgickou kuchyni? V Evropě je Belgie z hlediska gastronomie většinou upozaděna velikány jako Itálie, Španělsko či Francie a přitom je to taková škoda! Belgie totiž mimo čerstvých ryb a mořských plodů nabízí i pro ni tak typické prvotřídní nadvakrát smažené hranolky, vafle nebo třeba jedinečné druhy piva. A to vše můžete ochutnat v pražské restauraci Bruxx na Náměstí Míru.
V Bruxxu jsme byli hned několikrát a pokaždé jsme odtamtud odcházeli se skvělým zážitkem a hlavně s pocitem dokonale provedené kuchyně, která má plno zajímavých chutí.
Restaurace se zaměřuje hlavně na mušle a ústřice, které rozhodně doporučuji zkusit, ale na své si tu přijdou i ti, kteří mořským plodům příliš neholdují. Doporučit lze i pečené lutyšské koule se skvělou nasládlou omáčkou z povidel nebo kohouta na víně, který krásně ukazuje francouzský vliv na belgickou kuchyni. 
Fotka šneci
V rámci naší poslední návštěvy jsme jednak ochutnali zapečené šneky (spolu s bagetkou a bylinkovým máslem jde o výbornou záležitost), mušle (jak jinak) a vafli s jahodami a zmrzlinou. 
Fotka mušle
Mušle si můžete dát na několik způsobů, nejtypičtější jsou ty na víně, já ovšem doporučuji slávky „Tin Tin“ dělané po asijsku s červenou kari pastou a kokosovým mlékem (tedy pokud jste jako já blázen do asijské kuchyně). V případě asijské varianty se pak nabízí jako příloha rýže místo klasiky – smažených hranolek s majonézou, o ty je pak ovšem škoda přijít, takže jde o těžké rozhodování :) Vafle ozdobená šlehačkou a čerstvými jahodami (v zimě) potom ukazuje, že když se chce, jde opravdu všechno.
Fotka vafle
Kapitolou samu pro sebe je pak nabídka různých druhů belgických piv. Tady si přijdou na své spíše dámy nebo ti, kteří preferují sladší piva – Belgie je expert na piva tmavá, pšeničná či ovocná. Můj malinový Hoegaarden je toho důkazem.
Fotka pivo
Do Bruxxu se zkrátka rádi vracíme a pokud i vy chcete ochutnat belgickou kuchyni, určitě sem zaskočte, na rozdíl od Beneluxu je Náměstí Míru nedaleko. Více viz https://www.bruxx.cz/ 
 
Už jste někdy ochutnali belgickou kuchyni? V Evropě je Belgie z hlediska gastronomie většinou upozaděna velikány jako Itálie, Španělsko či Francie a přitom je to taková škoda! Belgie totiž mimo čerstvých ryb a mořských plodů nabízí i pro ni tak typické prvotřídní nadvakrát smažené hranolky, vafle nebo třeba jedinečné druhy piva. A to vše můžete ochutnat v pražské restauraci Bruxx na Náměstí Míru.
 
V Bruxxu jsme byli hned několikrát a pokaždé jsme odtamtud odcházeli se skvělým zážitkem a hlavně s pocitem dokonale provedené kuchyně, která má plno zajímavých chutí.
 
Restaurace se zaměřuje hlavně na mušle a ústřice, které rozhodně doporučuji zkusit, ale na své si tu přijdou i ti, kteří mořským plodům příliš neholdují. Doporučit lze i pečené lutyšské koule se skvělou nasládlou omáčkou z povidel nebo kohouta na víně, který krásně ukazuje francouzský vliv na belgickou kuchyni. 
 
 
V rámci naší poslední návštěvy jsme jednak ochutnali zapečené šneky (spolu s bagetkou a bylinkovým máslem jde o výbornou záležitost), mušle (jak jinak) a vafli s jahodami a zmrzlinou. 
 
 
Mušle si můžete dát na několik způsobů, nejtypičtější jsou ty na víně, já ovšem doporučuji slávky „Tin Tin“ dělané po asijsku s červenou kari pastou a kokosovým mlékem (tedy pokud jste jako já blázen do asijské kuchyně). V případě asijské varianty se pak nabízí jako příloha rýže místo klasiky – smažených hranolek s majonézou, o ty je pak ovšem škoda přijít, takže jde o těžké rozhodování :) Vafle ozdobená šlehačkou a čerstvými jahodami (v zimě) potom ukazuje, že když se chce, jde opravdu všechno.
 
 
Kapitolou samu pro sebe je pak nabídka různých druhů belgických piv. Tady si přijdou na své spíše dámy nebo ti, kteří preferují sladší piva – Belgie je expert na piva tmavá, pšeničná či ovocná. Můj malinový Hoegaarden je toho důkazem.
 
 
Do Bruxxu se zkrátka rádi vracíme a pokud i vy chcete ochutnat belgickou kuchyni, určitě sem zaskočte, na rozdíl od Beneluxu je Náměstí Míru nedaleko. Více viz https://www.bruxx.cz/