Každý zná naložený hermelín, ale co třeba balkánský sýr?
Ingredience: 1 plechovka sterilizované kukuřice, 250 g balkánského sýru, hrst kaparů, konzerva ančovičkových filetů, bobkový list, nové koření, 2 snítky rozmarýnu, celý pepř, olivový olej na zalití
Postup: Kukuřici a ančovičky slijeme, sýr nakrájíme na kostky. Do nakládací sklenice na dno vložíme kukuřici, 2-3 filety ančoviček, pár kaparů a vrstvu balkánského sýru. Takto pokračujeme až do vyčerpání přísad, vrstvy zároveň prokládáme novým kořením, pepřem a bobkovými listy. Podél ozdobně vložíme snítky rozmarýnu. Obsah sklenice zalijeme olivovým olejem tak, aby bylo vše ponořené, a necháme v chladu pár dní zrát. Podáváme dle fantazie – jako chuťovku s pečivem, směs do těstovin, topping na polévku, apod.
Zdroj: poupravený recept z kuchařky Nalož to – Turecká, D.: Nalož to, 1. Vydání, Praha: Došel karamel s.r.o., 2016, str. 58
Poznámky:
- Tip pro milovníky pikantních chutí – kupte konzervu kukuřice s chilli nebo přidejte celé chilli papričky přímo do sklenice.