Ještě jednou všechny zdravím z Německa a rovnou vám představuji nový typ receptů, který se teď bude objevovat na mém blogu. Jak již název článku napovídá, nepůjde o úplně klasické recepty, ale o jídla, která se snadno (i nesnadno) dají připravit na kolejní kuchyňce. K tomuto nápadu mě přivedly hned dvě skutečnosti: za prvé, pro mě, jako pro kuchařku zvyklou na luxus vybavení moderní kuchyně, je to jednoznačně výzva, a za druhé, chci ostatní přesvědčit, že i na koleji se dá vařit a jíst dobře.
Samozřejmě by někdo mohl namítnout, že kolejní kuchyně jsou mnohdy o zdraví, protože stejně jako drtivá většina jiných společných prostor, jsou zanechávány v bídném stavu. Proti tomuto argumentu se ohradit nemůžu (naopak já mám v tomhle úžasnou výhodu, protože mám vlastní mini kuchyň přímo na pokoji), ale budu naivně doufat, že ne všechny kuchyně na kolejích jsou tak zanedbané…
Zdroj: https://alivecampus.com/wp-content/uploads/2013/12/college-food.jpg
A jinak, s čím vlastně můžu pracovat? Mám dřez, cestovní rychlovarnou konvici, dvě plotýnky a základní nádobí. Žádná mikrovlnka, trouba, mixér, ani myčka na nádobí. Z toho jednoznačně vyplývá, že všechny recepty s hlavičkou „recepty z kolejní kuchyňky“ budou pro 1 osobu (vždy jen jedna porce, protože bez mikrovlnky nemám kde jídlo ohřát) a za použití opravdu jen základních věcí. Většina ingrediencí bude navíc měřená spíš „od oka“ nebo pomocí lžic a lžiček, protože váha ani odměrka nepatří do základního vybavení.
I když jsou recepty pojmenovány „z kolejní kuchyňky“, neznamená to, že by se nedaly vařit v normální kuchyni, mají spíše sloužit k inspiraci a vyjadřují určitou životní etapu, kterou si projde asi většina z nás, ať už na vysoké, při samostatném bydlení nebo na Erasmu.
A rada na závěr: neočekávejte žádnou vysokou gastronomii a odpusťte mi prosím některé do nebe volající gurmánské prohřešky (např. spojení smetany a kečupu), tyhle věci ke koleji zkrátka patří :)