Tak tu zase máme konec roku a stejně jako spousta dalších si v hlavě přehrávám uplynulých dvanáct měsíců a přemýšlím i o těch následujících… Nejdřív bych se ale ráda trochu rozepsala o nové pobočce sítě obchodů Julius Meinl.
Zdroj: https://www.znkr.cz/clanky/20-o-s-spolek-pratel-mesta-kraslice/
Možná si někteří z vás ještě pamatují obchody se znakem černouška s červenou čepicí, já ho mám v hlavě jasně spojený s občasnými nákupy, kdy jsem jako dítě na rodičích pokaždé vyprosila nějakou dobrotu. Tato rakouská síť supermarketů vznikla původně jako malý vídeňský obchod pana Meinla s čerstvě praženou kávou (tím byl inspirován i znak obchodu), později se však sortiment rozrostl i o další potraviny. Z Čech se prodejny stáhly poté, co drtivou většinu z nich převzal řetězec Ahold, který provozuje supermarkety Albert a Hypernova. Dnes se ale Julius Meinl opět vrací, tentokrát však s trochu jiným konceptem než doposud. V Praze na Václavském náměstí byla otevřena pobočka, která je pro gurmány vyloženým rájem.
V ulici 28. října najdete třípatrový obchod, specializující se jak na domácí, tak na zahraniční delikatesy. Měla jsem možnost se do něj minulý týden podívat, a kdybychom s přítelem neměli v plánu jít do kina, strávila bych tam klidně celé odpoledne. Těch možností, těch regálů, těch dobrot! Nemohla jsem ze všeho spustit oči a akorát jsem neochotně následovala přítele, který mě častým pohledem na hodinky přesvědčoval, že už je opravdu potřeba jít. Po prvním zběžném prohlédnutí všech tří pater si troufám tvrdit, že tu seženete opravdu všechno. Od čerstvé zeleniny, ovoce, čokolád a sušenek až po alkohol, konzervy, paštiky, různé druhy olejů, čerstvého masa a sýrů… Poslední dvě jmenované položky mě zaujaly asi nejvíce, u chlazených pultů s obsluhou si můžete dopřát cokoliv, po čem vaše chuťové pohárky touží, např. jelení hřbet, kančí panenku, čerstvé klobásky, vynikající uzeniny jako prosciutto, jamón iberico, atd. O rybách a mořských plodech se snad ani nemá cenu rozepisovat, jen jejich seznam by vydal na celý článek.
Obchod Julius Meinl ve Vídni – v pražské pobočce to vypadá téměř stejně.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/9405610@N02/753224582/
První dojmy z obchodu byly tedy jednoznačně pozitivní, na druhou stranu musíte počítat s tím, že se po finanční stránce jaksepatří prohnete a dle mého názoru, někdy až zbytečně či nesmyslně moc. Jsem ochotná si připlatit za kvalitu a takový výběr jako zde jsem snad ještě neviděla, ale třeba avokádový olej, který už chci dlouho vyzkoušet, si za 600 Kč opravdu nekoupím. Stejně tak skleničku oliv za 300 Kč nebo paštiku za 400… Spousta výrobků, které Meinl nabízí, se navíc dá koupit i v normálním supermarketu a rozhodně levněji. Například u těstovin Panzani, které normálně stojí kolem 40 Kč za 500 g, se krásně vyjímala cena 65 Kč.
Sečteno, podtrženo, pokud si chcete jednou za čas udělat radost nebo potřebujete něco speciálního či kvalitního na vaření, obchod jednoznačně doporučuji navštívit. S pravidelnými či většími nákupy bych však raději zůstala u klasických supermarketů.
A na závěr, co mi poslední rok v oblasti mé milované gastronomie přinesl? Jednoznačně radost. Psaním blogu a prohlubováním mých znalostí jsem se utvrdila v tom, že vaření je pro mě smysl života a rozhodně nechci skončit jen jako „domácí“ kuchařka. Chci gastronomii dál poznávat, chci v ní pracovat a chci v ní žít. Děkuju vám všem za to, že čtete moje články, zkoušíte recepty a vůbec za to, že mě tímto podporujete, moc si toho vážím! Přeju vám všem do nového roku spoustu úspěchů, pevné nervy a vytrvalost, ty sny se nám jen tak samy nesplní… ;)
Šťastný Nový i nový rok! :)