Nevíte co s jablky a chcete zkusit něc jiného než dokola omílaný štrůdl? Zkuste tenhle koláč...
Ingredience: 6 jablek, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 balení listového těsta
Postup: Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtinky, zbavíme je jádřinců a oloupeme. V kastrolu nebo v pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a počkáme, až začne zlátnout. Přimícháme skořici a jablka a na mírném plameni je povaříme 10 minut, občas zamícháme. Těsto rozválíme (popř. vybalíme, pokud si koupíme již rozválené těsto) a propícháme ho vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára. Do koláčové formy přesuneme jablka a na ně rozprostřeme listové těsto, přečnívající okraje opatrně vmáčkneme dovnitř formy. Dáme péct do trouby na 20 minut při 220 °C. Těsto by mělo vyběhnout a být zlatavé. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli odpočívat ve formě, potom objedeme nožem kraje formy (kvůli připečeným kouskům) a opatrně koláč vyklopíme na připravený talíř nebo podnos.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/1719-obraceny-jablkovy-kolac.html
Poznámky:
- Koláč můžete podávat teplý i studený, my jsme ho snědli ještě ten samý den co jsem ho upekla :)
- Pokud si koupíte již rozválené listové těsto (tak jako já), je možné, že nebude dostatečně široké, aby pokrylo celou formu. V tomto případě radím těsto rozdělit napůl a pak ho rozprostřít do formy tak, aby se okraje těsta uprostřed překrývaly.