mary.ko@seznam.cz

Obrácený jablečný koláč s karamelem

11.01.2016 14:59

Doporučuju podávat s kopečkem šlehačky nebo oslazené zakysané smetany ;)

Ingredience: 220 g krupicového cukru, 4 jablka, 175 g másla, 100 g třtinového cukru, 200 g karamelového salka, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 100 g mletých mandlí

+ šlehačka k podávání

Postup:  Dortovou formu vymažeme pořádně máslem a vyložíme pečícím papírem včetně stěn. Zvenku formu obalíme i alobalem, aby nám z ní nic nevyteklo. Do rendlíku dáme všechen krupicový cukr se dvěma lžícemi vody a pomalu zahříváme, dokud se cukr trochu nerozpustí. Zvýšíme plamen a za občasného míchání opět zahříváme, až z cukru vznikne karamel. Vlijeme do dortové formy a necháme krátce vychladnout. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na plátky. Ty potom ozdobně rozložíme na karamel ve formě. V míse vyšleháme změklé máslo se třtinovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Přidáme salko a vanilku. Jedno po druhém pečlivě zašleháme vejce. Vmícháme mouku s kypřícím práškem a mletými mandlemi a rozetřeme na jablka ve formě. Dáme péct do trouby na 180 °C cca 40 minut (zapíchnutá špejle musí vyjít čistá). Necháme 10 minut chladnout ve formě a pak opatrně vyklopíme na servírovací podnos/talíř. Můžeme podávat teplé i vychladlé.

Zdroj: časopis Apetit – září 2015, str. 104

Poznámky:

  • Koláč je hodně sladký a hutný, potěšíte jím tak tedy jen opravdové milovníky sladkého.
  • Příprava karamelu se zdá jednoduchá, ale rozhodně by se neměla podceňovat. Za prvé, při práci s ním dávejte opravdu velký pozor, abyste se nespálili, roztavený cukr snadno přilne k pokožce a dokáže způsobit i těžké popáleniny. Za druhé, při zahřívání cukru hlídejte, aby teplota nebyla příliš vysoká a cukr se zespoda nepřipálil dřív, než vám všechen zkaramelizuje – lepší je vše zahřívat pomalu a postupně. Pokud se karamel připálí, už ho bohužel nic nezachrání, takže opravdu doporučuji nic neuspěchat a použít kvalitní hrnec nebo pánev s nepřilnavým povrchem.