mary.ko@seznam.cz

Ořechový koláč

26.07.2012 13:18

Kdo má rád ořechy, tak bude tenhle koláč milovat, protože se úplně rozplývá na jazyku...

Ingredience: 150 g másla, 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek

Na náplň: 3 žloutky, 1 vejce, 180 g krupicového cukru, 180 g mletých vlašských ořechů, sníh ze 4 bílků

Postup: Máslo rozehřejeme (stačí dát na chvíli v misce do mikrovlnky), necháme vychladnout a smícháme s moukou, moučkovým cukrem a žloutkem. Vypracujeme těsto, které zformujeme do válečku, zabalíme do potravinové folie a necháme asi půl hodiny v lednici. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou/strouhankou. Částí těsta vyložíme formu včetně stěn, zbytek těsta odložíme do mrazáku. Smícháme všechny suroviny na náplň a rozetřeme do formy na těsto. Vyndáme zbytek těsta z mrazáku a na struhadle ho nastrouháme rovnoměrně po celém povrchu koláče. Dáme péct do trouby na cca půl hodiny při 180°C.

Zdroj: kuchařka Koláče z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str.94

Poznámky:

  • Máslo opravdu nechte pořádně vychladnout, při smíchávání by se vám mohl srazit žloutek a navíc byste si mohli popálit ruce.
  • V receptu radí částí těsta vyložit formu a druhou část uložit do mrazáku a poté nastrouhat. Protože nerada pracuji s křehkým těstem, práci jsem si trochu usnadnila - celý váleček jsem nechala asi půl hodiny v mrazáku a strouháním jsem vytvořila i spodek a stěny koláče. Ušetříte si práci a nemusíte se rozčilovat při vykládání formy (pokud vám to stejně jako mně moc nejde :)).
  • V receptu předpokládají, že víte co je sníh z bílků, nicméně pro jistotu... Pomocí skořápek od sebe oddělíme bílky a žloutky, chce to trochu cviku a ze začátku vám to nemusí jít snadno. Princip tkví v přendavání žloutku z jedné poloviny skořápky na druhou, přičemž se odděluje bílek a žloutek by měl zůstat neporušený. Doporučuji je od sebe oddělovat např. nad hrníčkem, ze kterého pak budete oddělené bílky "přelévat" do misky, ve které je později našleháte. Kdyby se vám některé z vajec nepovedlo, tak to není žádná katastrofa a nezničíte si tím tak bílky, které se vám již podařilo správně oddělit. Když máte všechny bílky oddělené, mixérem je šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne bílý sníh. Správný sníh by měl být takový, že když otočíte nádobu dnem vzhůru, zůstane v nádobě a nesteče dolů. S hotovým sněhem pracujte velmi opatrně, většinou se do směsí přidává jako poslední a nikdy! se nepřimíchává pomocí mixéru, ale opatrným ručním promícháváním buď lžící nebo vařečkou. Sníh vám zaručí "nadýchanost" a pokud byste ho vmíchali příliš rychle, tak by tuto vlastnost ztratil.
  • Čas pečení je opět orientační, vždy doporučuji zkusit těsto dřevěnou špejlí - pokud vyjde čistá, máte hotovo.