Jednoduchý a hlavně neuvěřitelně variabilní!
Ingredience: 1 vejce, 250 g krupicového cukru, 200 ml bílého jogurtu, 1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky, 1 banán, 500 g vypeckovaných třešní, tuk a hrubá mouka na koláčovou formu
Na drobenku: 50 g hrubé mouky, 40 g změklého másla, 40 g krupicového cukru
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na dort/koláč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. V míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny, poté vmícháme jogurt, mouku a prášek do pečiva. Těsto rozložíme na dno formy a rovnoměrně poklademe banánem nakrájeným na plátky a třešněmi. Na vrch posypeme drobenkou – tu připravíme ručním promnutím všech ingrediencí. Dáme péct do trouby na cca 30 minut, pro jistotu zkontrolujeme koláč špejlí. Podáváme pocukrované, případně s dalším ovocem.
Zdroj: Poupravený recept ze stránek Apetitu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou
Poznámky:
- V původním receptu je místo bílého jogurtu zakysaná smetana, jogurt koláč trochu odlehčí.
- Jak je již zmíněno v popisu, koláč je neuvěřitelně variabilní, použít můžete místo třešní rybíz, meruňky, broskve, jablka, atd.
- Pokud máte rádi drobenku, klidně jí udělejte dvounásobné množství.
- Čas pečení je opravdu pouze orientační, vždy je lepší koláč zkontrolovat uprostřed špejlí – mně se koláč například pekl skoro hodinu.