Zkrátka vynikající!
Ingredience: 250 g rýže na rizoto, 12 – 16 velkých krevet, 100 g zelených fazolek, 1 velká červená paprika, 1 velká cibule, 100 g salámu chorizo, 1 l drůbežího vývaru, 200 ml suchého bílého vína 2 stroužky česneku, olivový olej, šafrán, mletá sladká paprika
Postup: Do horkého vývaru rozemneme špetku šafránu. Na pánvi opečeme na 1 lžíci oleje chorizo, vyjmeme a dáme stranou. Do stejné pánve přilijeme opět lžíci oleje a osmahneme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po chvíli přidáme rýži, lžičku mleté papriky a nadrobno nakrájený česnek. Chvíli mícháme, přilijeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Přilijeme 750 ml vývaru, promícháme a necháme přiklopené 10 minut povařit. Vhodíme oloupanou a na kostičky nakrájenou papriku a očištěné a napůl rozkrojené fazolky. Přilijeme zbytek vývaru a vaříme dalších 8 minut. Vložíme zpátky chorizo a přidáme krevety. Vaříme, dokud nebudou krevety hotové.
Zdroj: Časopis Apetit – srpen 2012, str. 86
Poznámky:
- Šafrán je velmi drahé a velmi cenné koření, kterého stačí do jídla přidat opravdu málo. Je typický pro španělskou kuchyni a pro Paellu, což je rizoto s plody moře, které má ukázkovou žlutou šafránovou barvu.
- Pod pojmem rizoto se většině z nás vybaví tři kopečky rýže s mrkví a hráškem posypané strouhaným sýrem ze školní jídelny. Pravé rizoto se však připravuje podobně jako ve výše uvedeném receptu. Neuvařená rýže se nejprve osmahne nasucho v pánvi a pak se postupně po naběračkách přidává vývar, popř. víno. Vždy, když se naběračka vývaru vyvaří a rýže ji „nasákne“, přidá se další a takto se postupuje až do chvíle, kdy je rýže uvařená.