Zeleninové polévky a krémy jsou moje oblíbené, za prvé proto, že jsou velmi jednoduché a za druhé z toho důvodu, že je můžete podávat teplé i studené.
Ingredience: 2 červené papriky, 2 rajčata, 1 cibule, 500 ml – 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, olivový olej
Na tzatziki: 1 větší salátová okurka, 2 řecké jogurty (300 g), 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Všechnu zeleninu na polévku očistíme, cibuli pokrájíme nadrobno a rajčata s paprikami na kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm pár minut cibuli, poté přidáme papriku a opět chvíli restujeme. Na závěr vložíme rajčata i s vývarem (zelenina by měla být ponořená) a vaříme do změknutí až 20 minut. Mezitím si připravíme tzatziki. Okurku oloupeme, překrojíme napůl a vydlabeme z ní semínka. Nastrouháme ji nahrubo a smícháme s řeckým jogurtem a prolisovanými stroužky česneku. Dle chuti osolíme a dáme vychladit do lednice. Když je zelenina měkká, odstavíme hrnec a vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Polévka by měla být krémová, takže s přidáváním vody/vývaru opatrně. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Tzatziki by se měly dělat opravdu z hustého řeckého jogurtu a ve výsledné směsi by měla stát lžička. Pokud se vám nechce utrácet za řecký jogurt, kupte klasický bílý a nechte ho přes noc v utěrce okapat. Totéž můžete ostatně pro jistotu udělat i s již zmíněným řeckým, protože ne všechny „řecké“ jogurty prodávané u nás splňují vlastnosti originálu.
- Pokud chcete mít polévku opravdu jemnou, uvařte ji z rajčat a paprik bez slupek. Rajčata musíte spařit horkou vodou a následně oloupat. Papriky dejte do trouby pod gril nebo je opalujte flambovací pistolí, dokud nebude jejich slupka černá. Poté je dejte do sáčku a nechte zapařit, slupka by pak měla jít lehce dolů.
- Místo čerstvých rajčat lze použít konzervu krájených.