mary.ko@seznam.cz

Pečená hlíva ústřičná s celerovou kaší

06.06.2013 11:41

Při prvním pokusu tohoto receptu se přítel tvářil dost nepřesvědčivě, ale po ochutnání uznal, že i jen z celeru a hub se dá vykouzlit skvělá večeře.

Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 1 palice česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj,…

 Na celerovou kaši: 1 menší bulva celeru, mléko, trocha másla, sůl, pepř

Postup: Hlívu očistíme a větší hlavičky nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky a vše i s hlívou dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, posypeme libovolnými bylinkami, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 35 minut (200 °C).  Mezitím si očistíme celer a nakrájíme ho na větší kostky. Uvaříme ho v osolené vroucí vodě doměkka, trvá to zhruba stejně jako brambory, tj. 15 – 20 minut. Slijeme, přidáme trochu másla a rozšťoucháme na kaši. Podle chuti osolíme nebo opepříme. Pokud máte radši kaší řidší, přilijte do ní ještě trochu mléka, ale rozšťouchaný celer bude sám o sobě řídký dost. Až se upeče hlíva, vyloupeme jednotlivé stroužky česneku ze slupek, mělo by to jít velmi snadno. Hlívu podáváme s upečenými stroužky česneku a celerovou kaší.

Zdroj: Časopis Apetit, srpen 2012, str. 77

Poznámky:

  • Uvedené množství je pro dvě osoby, hlíva během pečení ztratí na objemu, takže se nebojte, že by jí bylo moc.
  • Pokud jste zapřisáhlí masožravci, přidejte do pekáčku na plátky nakrájenou jednu nebo dvě klobásky.
  • Bylinky můžete použít jakékoliv a to jak čerstvé, tak sušené, já většinou používám sušený rozmarýn nebo tymián.
  • V původním receptu je kaše ze 400 g celeru a 400 g brambor a proto vyžaduje na dohotovení více mléka. Já si kaši trochu upravila, a protože zbožňuji celer, vynechala jsem úplně brambory a mléko tudíž není skoro potřeba.