mary.ko@seznam.cz

Pečená hlíva ústřičná s pyré z kořenové zeleniny

08.06.2015 09:39

Není to tak dávno, co jsem se naprosto zamilovala do hlívy a tohle je jeden ze způsobů, jak ji mám nejraději.

Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 1 palice česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, bylinky - tymián, rozmarýn, šalvěj,...

Na pyré: libovolná kořenová zelenina, tj. celer, petržel, mrkev, atd., kousek másla, 1-2 lžíce smetany, sůl, pepř

Postup: Hlívu očistíme a větší hlavičky nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky a vše i s hlívou dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, posypeme libovolnými bylinkami, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 35 minut (200 °C). Mezitím si očistíme všechnu kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na menší kousky. Dáme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Slijeme, necháme chvíli odcházet páru a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Dochutíme, případně přidáme kousek másla a smetanu. Podáváme s pečenou hlívou, ozdobené petrželkou. 

Zdroj: hlíva: časopis Apetit, srpen 2012, str. 77, pyré z kořenové zeleniny: fantazie

Poznámky:

  • Hlíva v tomto případě funguje jako hlavní chod, ale je výborná i jako příloha.
  • Místo zeleninového pyré si můžete dát brambory nebo bramborovou kaši.
  • Pokud vám chybí maso, přidejte k hlívě na posledních 10-15 minut na kostičky nakrájenu slaninu nebo kvalitní klobásku.
  • 300 g hlívy jsou 2 porce, pyré můžete udělat více do zásoby.