Není to tak dávno, co jsem se naprosto zamilovala do hlívy a tohle je jeden ze způsobů, jak ji mám nejraději.
Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 1 palice česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř, bylinky - tymián, rozmarýn, šalvěj,...
Na pyré: libovolná kořenová zelenina, tj. celer, petržel, mrkev, atd., kousek másla, 1-2 lžíce smetany, sůl, pepř
Postup: Hlívu očistíme a větší hlavičky nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky a vše i s hlívou dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, posypeme libovolnými bylinkami, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 35 minut (200 °C). Mezitím si očistíme všechnu kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na menší kousky. Dáme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Slijeme, necháme chvíli odcházet páru a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Dochutíme, případně přidáme kousek másla a smetanu. Podáváme s pečenou hlívou, ozdobené petrželkou.
Zdroj: hlíva: časopis Apetit, srpen 2012, str. 77, pyré z kořenové zeleniny: fantazie
Poznámky:
- Hlíva v tomto případě funguje jako hlavní chod, ale je výborná i jako příloha.
- Místo zeleninového pyré si můžete dát brambory nebo bramborovou kaši.
- Pokud vám chybí maso, přidejte k hlívě na posledních 10-15 minut na kostičky nakrájenu slaninu nebo kvalitní klobásku.
- 300 g hlívy jsou 2 porce, pyré můžete udělat více do zásoby.