Vinná klobása se podává většinou na Vánoce, my ji máme rádi i tak, třeba s tímto odlehčeným vídeňským bramborovým salátem.
Ingredience: 1 balení vinné klobásy, 4 střední brambory, 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 200 ml hovězího vývaru, moučkový cukr, sůl, pepř
Postup: Vinnou klobásu rozdělíme na dva (případně na čtyři) díly a zavineme do šneků. Jednotlivé šneky spojíme špejlí, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme a pokapeme trochou olivového oleje. Dáme péct do trouby na 200 °C na zhruba 20 minut, dokud klobásky nezezlátnou. Mezitím ve slupce uvaříme doměkka brambory a ještě horké je oloupeme a nakrájíme na plátky. V misce promícháme dohromady horký vývar, ocet, olivový olej, na kolečka pokrájenou jarní cibulku a dle chuti cukr, sůl a pepř. Vlijeme do horkých brambor a opatrně promícháme – brambory by měly nasáknout veškerou tekutinu. Salát můžeme podávat teplý i studený spolu s vinnými klobáskami.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Zálivku na salát dochucujte dle chuti – někdo má raději kyselejší chutě a tudíž více octa a někdo naopak sladší. Pokud nemáte rádi cibuli, nahraďte ji petrželkou nebo pažitkou.
- Nezapomeňte zálivku smíchat s bramborami, dokud jsou horké, aby správně jí správně nasákly.