Když buchtu na plech, tak proč ne perník?
Ingredience: 1 meruňkový džem, 50 g sušených meruněk, 50 g sušených brusinek, 50 g rozinek, 60 ml amaretta nebo rumu tuzemáku, 200 g medu, 4 lžíce mléka, 100 g másla, 200 g třtinového cukru, 330 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 2 lžičky perníkového koření, 1,5 lžíce holandského kakaa, 2 vejce
Na polevu: 50 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády
Postup: Sušené ovoce smícháme, meruňky pokrájíme na kostičky a vše propláchneme horkou vodou. Scedíme a smícháme s džemem a vybraným alkoholem, necháme minimálně 2 hodiny (klidně i přes noc) stát, aby ovoce změklo. Do kastrůlku vložíme med, mléko, máslo a cukr a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne kompaktní hmota. Necháme trochu vychladnout. Mezitím prosejeme mouku s kypřícím práškem, perníkovým kořením a kakaem, smícháme s prochladlou směsí a vejci a vypracujeme hladké těsto. Plech/formu s vyšším okrajem vyložíme papírem na pečení a rozetřeme na něj perníkové těsto. Lžící na něj dále rozprostřeme džemovo-ovocnou náplň a povrch uhladíme. Pečeme cca. 35 minut při 180°C – raději kontrolujeme, kdy zapíchnutá špejle vyjde čistá, aby se perník nepřepekl a nebyl vysušený. Na polevu rozpustíme za stálého míchání všechny přísady a naneseme na vychladlý perník. Necháme zatuhnout v chladu a podáváme pokrájené na řezy.
Zdroj: poupravený recept z Apetitu - viz https://www.apetitonline.cz/recepty/8889-pernik-se-susenym-ovocem.html
Poznámky:
- Nemusíte se omezovat pouze na meruňkový džem, použít lze v podstatě jakýkoliv, stejně jako sušené ovoce – v původním receptu jsou švestky, které jsem začala pravidelně zaměňovat za brusinky a perník je výtečný stejně.