Čokoládové muffiny jsou sice klasika všech klasik, ale když je chcete trochu ozvláštnit, zkuste třeba tyhle.
Ingredience: 2 pomeranče, 225 g hladké mouky, 55 g kakaového prášku, 1 lžíce prášku do pečiva, špetka soli, 115 g cukru krupice, 150 g nasekané hořké čokolády, 2 vejce, cca 125 ml mléka, 6 lžic slunečnicového oleje nebo 85 g rozpuštěného a zchlazeného másla
Postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažene formu na muffiny nebo ji vyložíme papírovými košíčky. Z obou pomerančů nastrouháme najemno kůru a vymačkáme z nich šťávu - tu pak dolijeme mlékem tak, aby byl výsledný objem 250 ml. Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl, dále přidáme cukr a nasekanou čokoládu. V jiné míse rozšleháme vejce a vmícháme do nich mléko s pomerančovou šťávou, olej (máslo) a pomerančovou kůru. V mouce uděláme důlek a nalijeme do něj tekutou hmotu. Opatrně mícháme, aby se všechny složky spojily. Těstem naplníme formičky a pečeme cca 20 minut, dokud muffiny "nevyběhnou" a jejich povrch nebude zlatavý.
Zdroj: Teeová,S.: 1 těsto, 100 muffinů, 1. vydání. Praha: nakladatelství Slovart 2009, str. 46
Poznámky:
- Pokud vám muffiny budou připadat "suché", můžete jejich povrch ozdobit libovolnou polevou a dalšími hoblinkami pomerančové kůry.