mary.ko@seznam.cz

Pórková polévka

28.12.2012 10:43

Jak se dá v zimě nejlépe zahřát? Přece polévkou!

Ingredience: 1 větší pórek, máslo, 1,5 - 2 litry zeleninového vývaru

Na nočky: 1 vejce, 30 g strouhaného eidamu, 50 g hrubé mouky, špetka muškátového oříšku, 1 lžička nasekané pažitky

Postup: Pórek očistíme – okrájíme zvadlé listy a pořádně propláchneme vodou. Nakrájíme na kolečka. V hrnci necháme rozpustit jednu lžíci másla a na něm chvíli orestujeme nakrájený pórek. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme, dokud pórek nezměkne. Mezitím si připravíme nočky. V míse smícháme všechny ingredience a lžící vykrajujeme nočky, které rovnou přidáváme do polévky a necháme povařit tři minuty. Odstavíme a podle chuti osolíme či opepříme.

Zdroj: kuchařka Polévky z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str. 132

Poznámky:

  • Do polévky přilijte vývaru kolik chcete, záleží na tom, jak moc máte rádi hustou nebo naopak řídkou polévku.
  • Pokud chcete udělat polévku ještě o trochu sytější, rozklepněte do ní po odstavení z ohně 1-2 vejce a promíchejte.
  • Nočky můžete vykrajovat buď malé, nebo jako já větší.