mary.ko@seznam.cz

Pražská gastronomická jízda neboli kterými podniky jsem se v poslední době projedla

04.06.2019 20:59

Už dlouho jsem nenapsala nějaké doporučení nebo recenzi na podnik a to jsme jich v posledních pár měsících prošli opravdu požehnaně. Nechci se ovšem nijak rozvláčně a dlouze rozepisovat, neb každý má jiné chutě a hodnocení může být někdy velmi individuální, tedy pojďme rovnou na to :)

Mr. HotDog

Na éru burger restaurací navázal plynule trend hot dogů – kdo by byl býval řekl, že z párku a housky lze vytřískat takový parádní koncept! V malém bistru v pražských Holešovicích jsme ochutnali dva poctivé hot dogy spolu s košíkem čerstvých a dokřupava osmažených hranolek a měli jsme co dělat, abychom ve dvou vše spořádali. Kdyby pro nás bistro nebylo trochu z ruky, jsme tu rozhodně častěji.

Kontakt: https://www.mrhotdog.cz/

Spižírna

Přesuňme se na Vinohrady, kde zůstaneme po velkou část článku aneb důkaz toho, že tahle pražská čtvrť je prostě mňam. Spižírna je strašně příjemné a útulné bistro, kde se bezvadně najíte od rána až do večera. Zaujal mne jednak interiér podniku a i pestrá jídelní nabídka skládající se spíše z menších jídel a různých tapas. Paštika z kachních jater byla luxusní a na svém seznamu mám ještě jednu povinnou návštěvu na snídaňové menu.

Kontakt: https://www.spizirna1902.cz/

Cafefin

Další malé bistro laděné do vietnamského/asijského stylu a to přímo na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Otevřeno mají celý den, ale jídlo si tu podle mě vychutnáte nejlépe ke snídani – známí jsou zejména pro své obložené chleby, ale nově začali dělat i čerstvé jarní závitky v masových i vegetariánských variantách.

Kontakt: https://www.cafefinvpraze.com/

Waf-Waf

Když může existovat bistro zaměřené na burgery nebo hot-dogy, tak proč ne třeba na vafle? Koncept vznikl v Holešovicích (kousek od již zmíněného Mr. HotDog) a díky velkému úspěchu má Waf-Waf dnes již dvě pobočky a mimo vafle si tu můžete dopřát i palačinky nebo lívance. Druhou pobočku na I. P. Pavlova jsem navštívila v neděli ráno s kamarádkou, a protože se jednalo o mojí první návštěvu, výběr byl jasný – sladká vafle! Nabízejí tu totiž i slanou variantu a to buď ze stálé nabídky, nebo si můžete ingredience namixovat po svém a vytvořit si tak zcela originální dílo odpovídající jen a jen vaší chuti. Moje variace obsahovala banány, maliny, kočičí jazýčky, čokoládovou polevu a šlehačku. Výborné, příště sem jdu na slanou!

Kontakt: https://www.waf-waf.cz/

Pivovar Hostivar

Pivařům není třeba moc představovat – na pomezí Hostivaře a Horních Měcholup vyrostly hned dva pivovary kousek od sebe a pro ty, kdo budou brblat, že je to daleko, mám vzkaz: Udělejte si výlet do okolí hostivařské přehrady a pak jej zakončete tady, nebudete litovat. A pokud vás neláká pivo, zajděte si sem na některé z nabízených pochutin – třeba škvarkovou pomazánku, tatarák z olomouckých tvarůžků, buřty na pivu nebo na plátky pokrájenou krkovici s hořčicí a křenem. K tomu si představte čerstvý, dokonale měkký kváskový chleba s křupavou kůrkou, který si tu sami pečou a zkuste odolat…

Kontakt: https://www.pivovar-hostivar.cz/

Kantýna

Ambiente se činí a mimo své proslavené Lokály (jedním z nich končím tento článek) se může pyšnit řadou dalších konceptů jako je italská Pizza Nuova na Náměstí republiky, masové Brasileiro u Slovanského Domu nebo Kantýna kousek od Václavského náměstí. Zajímavostí je, že zde nedělají rezervace a pokud nenajdete volné místo, jídlo/pivo si tu můžete užít i na stojáka. Ovšem i stání se většinou velmi rychle plní, takže pokud spatříte volná místa u stolu, neváhejte se již sedících lidí zeptat, zda je můžete využít – podobně jako v Lokále není výjimkou, že stůl sdílíte ještě s někým dalším. Stejně tak nabídka jídel je tu přizpůsobená tak, aby se perfektně hodila k pivu – mezi stálice patří například čerstvě namíchaný tatarák, bramboráky, klobásky, karbanátky, carpaccio nebo naprosto famózní trhané hovězí maso na váhu. Cena je buď za kus, nebo dle váhy a sčítá se při odchodu spolu s nápoji dle lístku, na který vám obsluha průběžně vše zaznamenává. U vchodu najdete navíc pult s uzeninami a masem, kde si můžete koupit cokoliv domů, případně si vybrat konkrétní kus masa, ze kterého vám na místě udělají steak. Tenhle koncept mne zkrátka baví a svým psaním jsem se úplně navnadila na další návštěvu.

Kontakt: https://www.kantyna.ambi.cz/

Lokál

A vraťme se zpátky na Vinohrady, kde nedávno vyrostl další člen rodiny Ambiente, Lokál Korunní. Mám za to, že Lokál je už natolik profláklý koncept, že samotné jméno je chválou samo o sobě, ale občas nezaškodí se ujistit, že je zde vše opravdu tak, jak má být. Proto jsem jednu ze svých holčičích akcí namířila právě sem a Lokál nezklamal – usměvavá a pohotová obsluha, vynikající Plzeň a jídlo… Je úplně jedno, zda si dáte variaci párků v Karlíně nebo buřtguláš na Vinohradech, vždy půjde o poctivé jídlo z kvalitních surovin, které k pivu zkrátka patří, a vy si s klidným svědomím můžete říct: „Tady je vše v pořádku.“

Kontakt. https://lokal.ambi.cz/cz/rozcestnik