mary.ko@seznam.cz

Prošívaná deka

21.07.2018 19:42

Takové to nedělní pečení...

Ingredience: 5 vajec, 250 g cukru krupice + 3 lžíce do tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek, 125 ml slunečnicového oleje, 500 g polotučného tvarohu, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 5 lžic mléka

Postup: U čtyř vajec oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh a dáme do chladu. Opláchneme metly a žloutky umixujeme s oběma cukry do světlé pěny – trvá to cca 8 minut. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem a postupně zašleháváme ke žloutkové směsi. Dále také postupně zašleháme olej a 125 ml vlažné vody. Ke kakaové hmotě opatrně již pouze vařečkou vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme buď na vymazaný a vysypaný plech s vyššími okraji nebo použijeme pečící papír. Tvaroh rozmícháme se zbylým vejcem, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem, dle potřeby rozředíme mlékem – směs by měla být dostatečně řídká, aby bez problému protekla zdobícím sáčkem. Kakaové těsto ozdobíme tvarohovou směsí křížem krážem pomocí zmíněného cukrářského sáčku s trubičkou. Pečeme cca 35 minut při 180 °C, nebo dokud vytažená špejle není čistá.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/3194-prosivana-deka.html

Poznámky:

  • Aby se vám dobře oddělovaly žloutky od bílků a správně se vyšlehal pevný sníh, berte vejce vychlazené přímo z ledničky.