Quiche je základ francouzské kuchyně, ale jeho příprava není nijak složitá, obzvlášť pokud si vypomůžete již hotovým křehkým těstem.
Ingredience: 1 balení křehkého rozváleného těsta, 30 g másla + na vymazání formy, 40 dkg čabajky nebo choriza, 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 250 g mraženého listového špenátu, 10 dkg nastrouhaného sýra (čedar, ementál, ...), 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř
Postup: Koláčovou formu vymažeme máslem a vyložíme křehkým těstem. Dno těsta propícháme vidličkou a pak na něj položíme kus pečícího papíru. Zasypeme suchými fazolemi a pečeme tzv. "naslepo" v troubě vyhřáté na 200 °C cca 10 minut. Korpus se před přidáním náplně předpeče a fazole slouží k tomu, že se těsto nevyboulí. Mezitím necháme povolit špenát, vymačkáme z něj veškerou přebytečnou vodu a nasekáme najemno. Máslo vložíme do pánve a pomalu na něm osmažíme cibulku i s uzeninou, obojí pokrájené na plátky. Ke konci přidáme prolisovaný stroužek česneku. Sejmeme z ohně, vmícháme špenát a směs rovnoměrně rozprostřeme na předpečený korpus, poté posypeme sýrem. Vejce prošleháme se smetanou, solí a pepřem a přilijeme na těsto. Pečeme minimálně 30 minut, až bude těsto zlatavé a náplň ztuhlá.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/5277-quiche-se-spenatem-a-klobasou.html
Poznámky:
- Quiche je univerzální jídlo - můžete si ho dát jen tak k svačině, snídani, podávat jako party pohoštění nebo si ho dát se salátem jako lehký oběd či večeři.
- Křehké těsto si můžete udělat i vlastní, ale já si většinou raději ušetřím práci a kupuji v supermarketu už hotové a rozválené.
- Fazole si schovejte na další použití, abyste nemuseli na předpékání používat stále nové.