Ano, opravdu to není jen pohádka z dílny studia Pixar, ale opravdové jídlo francouzské kuchyně! :)
Ingredience: 1 lilek, 2 menší cukety, 2 červené nebo žluté papriky, 4 velká rajčata, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžička krupicového cukru, ½ lžičky provensálského koření, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Nejprve omyjeme a připravíme všechnu zeleninu – lilek nakrájíme na cca 1,5 cm široké kostky, cukety na kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné klínky. Rajčata z jedné strany křížem nakrojíme a zalijeme vroucí vodou, po minutě slijeme a oloupeme slupku. Rozkrojíme na čtvrtky, vydlabeme semínka a dužinu nahrubo nakrájíme. Papriky od stopky dolů oloupeme pomocí škrabky na brambory, příp. nožem, odstraníme jaderník a nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opečeme na něm 5 minut lilek, měl by být vláčný a zlatavý. Vyjmeme, přidáme 1 lžíci oleje a opět 5 minut opékáme cukety. Vyjmeme a totéž provedeme i s paprikou. Opět vyndáme z pánve a dalších pět minut opečeme cibuli, pak přidáme rozmačkaný česnek, ocet, cukr, koření a rajčata. Přisypeme všechnu zeleninu, podle chuti osolíme, opepříme a necháme společně prohřát.
Zdroj: Časopis Apetit speciál – Středomořská kuchyně, str. 46
Poznámky:
- Jak je uvedeno i v časopise, zelenina se opravdu musí dělat každá zvlášť, pokud bychom ji do pánve hodili najednou, začala by se dusit.
- V originálním receptu je uvedena i čerstvá bazalka, která se přidává až nakonec spolu s rajčaty. Bohužel jsem zrovna neměla po ruce čerstvou, tak jsem použila sušenou a vynechala jsem provensálské koření.
- V původním receptu je jiné množství surovin, např. 2 velké lilky a 4 malé cukety, což mi přijde zbytečně moc, proto jsem množství snížila. Vše samozřejmě můžete přizpůsobit i podle toho, jak máte kterou zeleninu rádi a pro kolik lidí vaříte.
- Ratatouille se dá jíst jako samostatné jídlo s opečenou bagetou, pokud jste spíš masožravci, podávejte ho jako přílohu k masu.