mary.ko@seznam.cz

Recepty z kolejní kuchyňky – hemenex se žampiony a rukolou

29.04.2014 11:48

Vejce jsou vděčnou a všestranně použitelnou surovinou, na koleji obzvlášť…

Ingredience: 1 vejce, pár plátků jakékoliv dobré šunky, větší hrst žampionů, 1 menší cibule, rukola k podávání, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Očistíme cibuli a žampiony a obojí nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje - nejdříve opékáme 2-3 minuty cibulku, poté přidáme i žampiony. Smažíme na nejvyšším stupni cca 5 minut, dokud nebudou žampiony hezky opečené, těsně před vyndáním z pánve je dle chuti osolíme a opepříme. Dáme je do misky, kterou přikryjeme alobalem, aby houby zůstaly teplé. Do prázdné pánve opět přidáme trochu oleje, vložíme plátky šunky a rozklepneme na ně jedno vejce. Pečeme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý/polotekutý, záleží jak ho kdo má rád. Mezitím si omyjeme rukolu a necháme ji okapat. Hemenex podáváme s opečenými žampiony a rukolou, případně s oblíbeným dipem.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • Jednoduchý domácí dip – smíchejte zakysanou smetanu s trochou soli, pepře a zarovnanou lžičkou sušeného česneku, mně chutná mnohem víc než jakákoliv kupovaná omáčka.
  • Vejce v kombinaci se žampiony a rukolou opravdu zasytí a tvoří výbornou dietní večeři. Pokud nehlídáte kalorie nebo máte pocit, že vám zelenina nestačí, dejte si k hemenexu ještě bagetku nebo opečený toust.