Miluju polévky a tahle je nejen jednoduchá, ale taky zdravá a barevná, zkrátka ideální na vítání jara.
Ingredience: máslo, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 petržel, kus celeru, případně další libovolná zelenina (květák, kedlubna, ...), 1-2 vejce, hrst petrželky, libovolný bujon (zeleninový, hovězí či kuřecí), sůl, pepř
Postup: Očistíme všechnu zeleninu včetně cibule a česneku. Vše nakrájíme na menší kostičky, petrželku nasekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme lžíci másla, když začne pěnit, přidáme všechnu pokrájenou zeleninu kromě česneku a petrželky. Pár minut smažíme na másle, poté zalijeme vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu a za mírného varu necháme vařit do změknutí zeleniny (cca 5 - 10 minut). Na poslední dvě minuty přidáme česnek a nasekanou petrželku. Dochutíme solí a pepřem a již mimo plotýnku do polévky
rozklepneme vejce a promícháme.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Zeleninu zalijte množstvím vody/vývaru podle toho, jakou máte rádi polévku - zda raději hustší nebo naopak řidší. Zelenina by však měla být minimálně potopená a nezapomeňte, že vejce polévku ještě trochu zahustí.
- Doba vaření záleží na velikosti kostiček a taky na tom, jak dlouho jste zeleninu smažili, nejlepší je polévku vždy ochutnat.
- Do polévky můžete spolu s česnekem a petrželkou přidat i polévkové nudle (doba vaření je vždy uvedená na obalu) nebo při podávání přidejte do misek menší hrst nastrouhaného sýra.
- Mně polévka díky vejcím bohatě zasytí samotná, ale pro větší jedlíky doporučuji přidat např. bagetku a již výše zmíněné nudle nebo rozpuštěný sýr.
- Zeleninu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Nejlepší je asi kořenová zelenina, v mnoha supermarketech navíc najdete předpřipravené tácky s tzv. "polévkovou směsí", kde je mimo jiné i kus celeru a snítka petrželky, takže nemusíte kupovat celou bulvu, popř. celé balení.
- Polévku můžete klidně připravit ve větším množství, její obrovská výhoda spočívá v tom, že se snadno ohřívá :)