V jednoduchosti je krása! Aneb spojte rybu s pár kousky zeleniny a máte vynikající a ještě navíc dietní oběd.
Ingredience: 1 porce lososa, 2-3 hrsti libovolných salátových lístků (rukola, polníček nebo směs), ½ zralého avokáda, 6 ředkviček, 1 vrchovatá lžička kupovaného pesta, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Salátové lístky propláchneme a necháme pořádně okapat. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a dáme na něj smažit z obou stran osolenou a opepřenou porci lososa (pokud ho máte s kůží, tak nejprve kůží dolů). Mezitím si připravíme zeleninu - ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Půlku avokáda lžící vyjmeme ze slupky a také pokrájíme na plátky. V míse opatrně smícháme všechnu zeleninu a přidáme pesto smíchané s 1 lžící olivového oleje a trochou pepře, sůl nepřidáváme - v kupovaném pestu ji většinou bývá dost. Na talíř dáme salát a na něj položíme hotovou porci lososa.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Nápad smíchat salát s pestem vznikl spontánně, v lednici jsem totiž neměla vůbec nic, z čeho by se dala udělat alespoň nějaká základní zálivka a nechtělo se mi jíst salát jen tak nebo pouze s olivovým olejem.
- Salát promíchávejte s ostatní zeleninou opatrně, aby se vám nerozmačkalo avokádo, případně můžete avokádo přidat až úplně nakonec.
- Lososa si opečte, jak ho máte rádi, já ho mám raději well-done než medium. Pokud máte filet i s kůží, většinou se doporučuje smažit nejprve kůží dolů 5 minut a poté dokončit z druhé strany 3 minuty, ale samozřejmě záleží na velikosti a výšce filetu.