Narovinu - smažení karbanátků, obzvlášť v letním počasí, je dost nevděčná práce, ale když to vydržíte, pochutnáte si královsky.
Ingredience: 500 g míchaného mletého masa, 1 vejce, 1 citron, sůl, pepř, slunečnicový olej, ledový salát k podávání
Postup: Citron opláchneme pod tekoucí vodou a oškrábeme z něj kůru, tu pak nasekáme ostrým nožem nadrobno. Mleté maso smícháme v míse s vejcem, solí, pepřem a nasekanou kůrou. Navlhčenýma nebo naolejovanýma rukama tvoříme menší karbanátky - ty pak smažíme v pánvi na slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s ledovým salátem, případně s další libovolnou přílohou.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Já musela karbanátky smažit, protože na koleji nemám k dispozici troubu, ale vám nic nebráni ji použít - usnadní vám práci a karbanátky budou navíc dietnější.
- Na ochucení karbanátků můžete navíc použít nejrůznější čerstvé bylinky - od petrželky či majoránky až po oregano nebo koriandr.
- Ve všech receptech, kde se používá čerstvá citronová kůra, je doporučováno koupit bio citron, který není chemicky ošetřen (já jsem ale vždycky kupovala normální a zatím žiju :P).