Dneska pro vás mám speciální příspěvek - rovnou dva recepty z kolejní kuchyňky. Ačkoliv bych si ráda přisvojila jejich autorství, bohužel jsem je nevymyslela sama, ale jsou z hlavy dvou úžasných kuchařů, se kterými jsem měla tu čest setkat se na Erasmu. Recepty jsou spíše pro zkušenější kuchaře a zveřejňuji je v jejich původní podobě, veškeré vaše dotazy a slova chvály směřujte tedy prosím přímo autorům, případně mně - budu se snažit je vyřídit co nejrychleji. A nyní už neváhejte a čtěte, neboť slovy odborníků: "...se ti zvedne návštěvnost určitě, takový recepty ještě nikdo nečetl." Případně: "Konečně tam bude něco dobrýho k jídlu." :)
Pasta pesto
Jeden ze složitějších receptů dá sice zabrat vašim kuchařským schopnostem, ale výsledek určitě bude stát za to a potěší vaše zmlsané jazýčky.
Ingredience: těstoviny, bazalkové pesto, voda, sůl, strouhaný sýr
Postup: Do rychlovarné konvice dáme vařit vodu, zapneme plotnu a položíme na ni hrnec, aby se uvařená voda z konvice po přesunu do hrnce rychleji začala vařit. Pro jednoho strávníka stačí povařit cca 0,5 l vody. Poté, co se voda začne vařit v hrnci na plotně, přidáme těstoviny a sůl v množství závislém na počtu strávníků a množství těstovin odvislém od hladiny nenasycenosti jejich žaludků. Těstoviny vaříme dle doby uvedené na obalu (obecně mezi 3-12 min v závislosti na typu, značce, složení). Po uvaření odstraníme vodu (v kolejních podmínkách namísto cedníku využijeme přiklopenou pokličku) a do těstovin přidáme bazalkové pesto (cca 2-3 kávové lžičky na množství odpovídající jedné osobě). Důkladně promícháme. Následně servírujeme (lépe do hlubokého polévkového talíře) a posypeme strouhaným sýrem v množství dle vlastního uvážení. V případě touhy po dobrém pocitu ze zdravého jídla je možné celý pokrm vylepšit umístěním nakrájených cherry rajčat na kraj talíře. Pro zpestření celého chuťového zážitku se doporučuje pojídat pokrájená cherry rajčata průběžně rovnoměrně během celé konzumace tohoto pokrmu.
Zdroj: Přál si zůstat v utajení, ale autorka blogu jeho jméno zná.
Poznámky:
- Těstoviny doporučuji vrtulky (fusilli) - pesto dobře zaleze do drážek a nebude hrozit, že by se nepromíchalo s těstovinami.
- Značka těstovin není podstatná, výborný poměr cena/výkon nabídnou privátní značky Kaufland, Aldi, Lidl, Clever (Ja!), dražší varianty mohou nabízet naopak rychlejší přípravu.
- Pro bazalkové pesto je možné taktéž užívat privátních značek diskontů - opět nabídne solidní poměr cena/výkon - aneb najíte se a ještě vám zbude na rajčata nebo jiné pochutiny.
- Strouhaný sýr - mocarela, ajdam nebo ementál, ono se to v teplých těstovinách stejně rozteče.
- Míchat pesto v těstovinách je možné buďto vařečkou, nebo přiklopením hrnce pokličkou a následnými prudkými pohyby v různých směrech. Druhý postup je účinnější a rychlejší, ovšem skýtá různá rizika.
- Cherry rajčata doporučuji používat, pouze když jsou ve slevě.
Tuňák s těstovinami
Postup: Dáme vařit vodu, kterou osolíme. Do vařící vody vysypeme těstoviny (přibližně 200 gramů). Po 10 minutách slijeme těstoviny a vysypeme na talíř. Přidáme půl konzervy tuňáka a zamícháme. Jídlo opepříme a můžeme servírovat.
Fotografie bohužel není dostupná, protože se autor v době zveřejnění článku
věnoval přípravě ještě složitějšího a sofistikovanějšího pokrmu.