Vím, že brokolice není obecně oblíbená zelenina, ale zkuste to s ní v tomto receptu, třeba se vám jí zželí... ;)
Ingredience: 200 - 250 g vepřových plátků či medailonků, polovina brokolice, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, sójová omáčka, cukr moučka, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Brokolici rozdělíme na menší růžičky, případně je ještě nakrájíme na menší kousky a opláchneme studenou vodou. Očistíme cibuli i česnek a obojí pokrájíme na plátky. Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme v misce odpočinout. Na pánvi na oleji opečeme nejdříve cibuli do poloměkka, poté přidáme brokolici a mícháme ještě cca 3 minuty, dokud není cibule úplně měkká a brokolice nezkřehne. Nakonec přidáme česnek a necháme ho rozvonět. Obsah pánve přesuneme do misky a místo něj do ní vložíme maso, které na větším plameni osmahneme dohněda. Přidáme zpět opečenou zeleninu a vše zalijeme předem připravenou "omáčkou" - lžíce sójové omáčky, zarovnaná lžička cukru a pár lžic vody. Vše pořádně promícháme a ještě chvíli společně prohřejeme.
Zdroj: inspirace z časopisu Albert v kuchyni - duben 2014, str. 15
Poznámky:
- Mně směs v tomto množství bohatě stačila samotná, ale můžete si k ní klidně připravit ještě rýži jako přílohu.
- Ke směsi můžete na ozvláštnění přidat i hrst opražených kešu oříšků.
- "Omáčka" je v mém podání hodně zjednodušená, protože tu spoustu ingrediencí nemám a nechce se mi je kupovat jen kvůli jednomu jídlu. V původním receptu se nicméně skládá z 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce sherry, 1 lžičky chilli omáčky, 1 lžíce kuřecího vývaru, 1 lžičky třtinového cukru a 2 lžiček kukuřičného škrobu rozpuštěných ve 2 lžících vody.