mary.ko@seznam.cz

Recepty z kolejní kuchyňky – těstoviny po uhlířsku

12.05.2014 11:41

Kdo by nemiloval těstoviny, zvlášť když je tak jednoduché je připravit.

Ingredience: 100 - 125 g libovolných těstovin, 10 dkg slaniny, 1 střední cibule, 1 vejce, 100 ml smetany, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Zatímco se vaří, připravíme si omáčku. V misce smícháme smetanu s vejcem a prošleháme. V pánvi na olivovém oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli doměkka, poté přidáme pokrájenou slaninu. Smažíme další cca 2 minuty a vlijeme smetanu s vejcem. Ztlumíme oheň a necháme chvíli povařit do zhoustnutí, dle chuti osolíme a opepříme. Těstoviny scedíme a promícháme v pánvi s omáčkou. Můžeme podávat posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • Spoustu lidí si spojuje "uhlířskou" omáčku s omáčkou carbonara, ale tyto dvě věci nemají vůbec nic společného! Těstoviny po uhlířsku jsou spíš jakousi počeštěnou verzí pravého italského receptu. Typická omáčka carbonara totiž obsahuje máslo, slaninu, česnek, parmezán a vejce, tedy žádnou smetanu jak mylně uvádí (a podává) drtivá většina restaurací. Vejce se navíc přidávají do špaget až těsně před podáváním - vlivem tepla tak zpevní, ale nesrazí se.
  • V Německu prodávají již předpřipravená balení slaniny pokrájené na kostičky, ale dle zkušenosti mohu říct, že se vyplatí koupit čerstvou u pultu, ta minuta strávená jejím pokrájením za to rozhodně stojí :)