mary.ko@seznam.cz

Recepty z kolejní kuchyňky – vařený květák se slaninou a opečenou cibulkou

10.04.2014 10:10

Většina pánů při pohledu na květák určitě ohrne nos (nebezpečně totiž připomíná brokolici), ale pro mě jakožto milovníka zeleniny je tahle kombinace perfektní.

Ingredience: 1 malý květák, 1 cibule, 10 dkg slaniny, hrst oblíbeného strouhaného sýra, olej, sůl

Postup: Květák rozebereme na menší růžičky, omyjeme ho a dáme do vroucí osolené vody vařit na cca 8-10 minut. Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky. Na troše oleje v pánvi opékáme cibulku doměkka, poté přidáme slaninu a opečeme vše dozlatova. Uvařený květák scedíme a ihned ho posypeme strouhaným sýrem. Přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty odpočinout, aby se sýr krásně rozpustil. Přendáme na talíř a posypeme opečenou slaninou a cibulkou.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • I malý květák většinou vystačí na dvě porce (opět se musíte řídit podle sebe a svého apetitu), proto ho doporučuji celý rozebrat na menší růžičky a polovinu schovat do lednice na druhý den, kdy ho uvaříte stejným způsobem, jako je uvedeno v receptu.

  • Květák můžete vyměnit za brokolici nebo je můžete společně nakombinovat.