Pro všechny kulinářské nadšence, kteří sní o tom, že by jednoho dne mohli mít vlastní restauraci, mám dobrou zprávu. 18. srpna je celosvětový Restaurant Day! Tato akce probíhá několikrát do roka, u nás se poprvé objevila až letos v květnu. Princip je jednoduchý, na celý jeden den si můžete vyzkoušet, jaké to je provozovat svou vlastní restauraci. Stačí vymyslet menu, místo, sehnat pár kamarádů na výpomoc a zaregistrovat se na https://www.restaurantday.org/. A 18. srpna už se jen těšit na své zákazníky a pořádně se ohánět v kuchyni.
Zdroj: https://vimeo.com/36281060
Tento koncept vznikl poprvé v Helsinkách, kde začaly vznikat tzv. „pop-up restaurace“, které se vždy objevily s originálním a speciálním menu, ale pouze na jediný den. Nejlepší na této události je, že k provozování své jednodenní restaurace nepotřebujete žádné povolení, stačí jen výše zmíněná registrace. Restauraci můžete mít kdekoliv – v parku, kanceláři, na ulici v podobě stánku anebo v pohodlí vlastního domova. Zapřemýšlet musíte samozřejmě nad vším, co k restauraci patří, tj. menu či otevírací doba a také byste měli o svém podniku dát nějakým způsobem vědět, aby k vám kromě známých a kamarádů mohli dorazit i ostatní. Myslete realisticky, kromě zábavy při vaření vás totiž pravděpodobně bude čekat i tvrdá práce. Sežeňte si proto kamarády na výpomoc, popřemýšlejte nad všemi detaily, např. kolik hostů zvládnete najednou obsloužit nebo kde budete jídlo skladovat. Další rady a více informací o tomto konceptu si můžete přečíst na oficiálních stránkách události: https://www.restaurantday.org/, kde můžete i mimo jiné zjistit, zda se některé restaurace neotevírají právě u vás.
Ačkoliv jsem mnohokrát o otevření vlastní restaurace uvažovala, zatím si nejsem jistá, zda bych ji opravdu chtěla. Uvědomuji si, že vlastnit restauraci je přeci jen trochu něco jiného než vařit, je to spousta práce a odhodlání. Prozatím tedy ponechávám Restaurant Day jiným, odvážnějším nadšencům a doufám, že se někteří z nich objeví i v Praze, abych mohla jejich snažení náležitě ocenit a hlavně ochutnat :)