mary.ko@seznam.cz

Řízky s parmazánovo-citronovou strouhankou

11.07.2013 15:23

Trochu oživená klasika…

Ingredience: 4 vepřové řízky, 3 plátky světlého toustového chleba, 1 citron, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g piniových oříšků, 2 snítky rozmarýnu, hladká mouka, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení

 Postup: Maso naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Z citronu ostrouháme kůru, ze snítek rozmarýnu odrhneme lístky. Kůru i rozmarýn dáme do mixéru, přidáme toustový chléb, piniové oříšky a parmezán, vše rozmixujeme. Hotovu strouhanku vsypeme do mísy. Řízky obalujeme v klasickém trojobalu – mouka, vejce a ochucená strouhanka. Na pánvi je pak na oleji smažíme dozlatova.

Zdroj: Časopis Apetit, leden 2013, str. 58

Poznámky:

  • Řízky můžete podávat s brambory nebo bramborou kaší a skrojky citronu, já jsem zvolila trochu dietnější verzi a podávala je se salátem.
  • Řízky udělejte z jakéhokoliv masa, které máte rádi – kotletu, vepřovou panenku, kýtu, aj. Použít lze samozřejmě i kuřecí maso.
  • Pokud nemáte čerstvý rozmarýn, klidně použijte sušený.