Trochu oživená klasika…
Ingredience: 4 vepřové řízky, 3 plátky světlého toustového chleba, 1 citron, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g piniových oříšků, 2 snítky rozmarýnu, hladká mouka, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení
Postup: Maso naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Z citronu ostrouháme kůru, ze snítek rozmarýnu odrhneme lístky. Kůru i rozmarýn dáme do mixéru, přidáme toustový chléb, piniové oříšky a parmezán, vše rozmixujeme. Hotovu strouhanku vsypeme do mísy. Řízky obalujeme v klasickém trojobalu – mouka, vejce a ochucená strouhanka. Na pánvi je pak na oleji smažíme dozlatova.
Zdroj: Časopis Apetit, leden 2013, str. 58
Poznámky:
- Řízky můžete podávat s brambory nebo bramborou kaší a skrojky citronu, já jsem zvolila trochu dietnější verzi a podávala je se salátem.
- Řízky udělejte z jakéhokoliv masa, které máte rádi – kotletu, vepřovou panenku, kýtu, aj. Použít lze samozřejmě i kuřecí maso.
- Pokud nemáte čerstvý rozmarýn, klidně použijte sušený.