Na tomto receptu mne nejvíc zaujala úprava salátu, a ačkoliv jsem si jí zpočátku nebyla příliš jistá, salát si mě naprosto získal.
Ingredience: 2 filety z oblíbené ryby, 2 saláty little gem nebo římský salát, 150 g mraženého hrášku, 10 dkg slaniny, 2 lžíce zakysané smetany, 1 stroužek česneku, 1 malá cibule, 200 ml drůbežího vývaru, olivový olej, sůl, pepř, sladká paprika
Postup: Ve větší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu a nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme cca 2 minutky, pak přidáme podrcený stroužek česneku a opět chvíli smažíme. Přidáme hrášek, přilijeme vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni povaříme 2 minuty. Pak do pánve přidáme opraný a natrhaný salát, přidáme zakysanou smetanu a necháme ještě pár minut povařit. Na jiné pánvi také rozpálíme olej a vložíme rybí filety, které z obou stran osmažíme. Když je ryba hotová, poprášíme ji sladkou paprikou, osolíme, opepříme a vařečkou filety rozdělujeme na menší kousky. Jídlo podáváme v hlubších talířích nebo miskách, nejprve salát a navrchu osmažené rybí kousky.
Zdroj: Časopis Apetit, duben 2013, str. 58
Poznámky:
- Množství je pro dvě osoby, doporučuji koupit čerstvé rybí filety, mražené v sobě mají jen spoustu vody. Filety jsou nejlepší z bělomasé ryby (treska, pangasius, …), ale chuti se meze nekladou.
- V původním receptu jsou filety podávané vcelku, jen je přidejte po česneku do pánve, vše ostatní přitom shrňte na kraj, aby byly filety uprostřed a hezky se opekly. Až budou z obou stran hotové, postupujte stejně jako ve výše uvedeném receptu. Vše míchejte přitom opatrně, aby filety zůstaly vcelku, byly hotové a salát přitom zavadlý.
- Moje obměna vychází z rodinného receptu, kterému se u nás říkalo „filé na cibulce“. V pánvi se vždy opekla nejprve krátce cibule a pak se přidalo filé, které se posypalo sladkou paprikou a rozdrtilo na menší kousky. Podávalo se vždy s brambory, a ačkoliv se nejedná o honosné jídlo a slavní šéfkuchaři by nejspíš zaplakali, pro mě má nostalgickou hodnotu a nedám na něj dopustit.