Aneb jak se z pár kousků zeleniny a vepřového z mrazáku dá vykouzlit pořádná večeře.
Ingredience: 2 střední mrkve, 1 svazek jarní cibulky, 1 konzerva žampionů ve slaném nálevu, vepřová panenka/vepřová pečeně, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 4 lžíce sójové omáčky, arašídový či jiný rostlinný olej na smažení, sůl, pepř
+ rýže či nudle k podávání
Postup: Mrkve i cibulku očistíme a pokrájíme na šikmé tenčí plátky. Žampiony slijeme a necháme okapat, pokud vám vadí slanost nálevu, můžete je propláchnout vodou. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a lehce osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme cca lžíci oleje (já použila arašídový pro lepší chuť, ale hodí se jakýkoliv olej určený ke smažení) a maso na ní zprudka osmažíme ze všech stran. Vyjmeme z pánve, přidáme opět lžící oleje a opět zprudka osmahneme mrkev s cibulkou, stačí pár minut. V misce rozmícháme kukuřičný škrob s trochou vody a sójovou omáčkou. Do pánve vrátíme maso, přidáme žampiony, rozmíchaný kukuřičný škrob a vše společně prohřejeme. Podáváme s rýží či nudlemi, případně samotné.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Nebudu lhát, recept vznikl z toho, co jsem měla zrovna v lednici, ale to vám samozřejmě nebrání experimentovat. Na smažení se hodí i pórek, cibule, bambusové výhonky, stonky brokolice, atd.
- Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte na začátek do oleje pokrájenou jednu nebo více chilli papriček, nechte pár sekund rozvonět a poté pokračujte dle receptu.
- Se sójovou omáčkou opatrně, pokud si nejste jistí slaností, raději jí dejte méně a poté postupně přidávejte a ochutnávejte.
- K pokrmu se hodí rýže nebo nudle, ale mě osobně díky množství zeleniny zasytil i bez přílohy.