Zajímavá kombinace rýže a lososa, jen odpůrci kopru si na své nepřijdou :)
Ingredience: 2x filet z lososa, 1 sáček uvařené rýže (ideálně basmati), 2 hrsti mraženého hrášku, 2 vejce, 1 citron, 2 bobkové listy, 1 lžička celého černého pepře, ½ lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, hrst petrželky, hrst kopru, sůl
Postup: Do hrnce nalijeme 750 ml vody, přidáme pepř a bobkové listy a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a necháme cca 7 minut probublávat. Do vroucího nálevu ponoříme porce lososa, odstavíme z ohně a necháme 15 stát. Vyjmeme, rybu rozdělíme na kousky a necháme vychladnout. Vejce vaříme ve vroucí vodě 6 minut, na poslední dvě minuty k nim přidáme mražený hrášek. Vše zchladíme, vejce oloupeme a přepůlíme. Z citronu nastrouháme kúru a vymačkáme šťávu. V míse smícháme uvařenou a vychladlou rýži, kousky lososa, hrášek, citronovou kúru se šťávou, sladkou papriku, kmín, dle chuti sůl a nasekaný kopr s petrželkou. Podáváme s rozpůleným vejcem a posypané zbylými bylinkami.
Zdroj: AHOLD Czech Republic: albert v kuchyni, Brno: AHOLD Czech Republic, a.s. 2013, str. 16
Poznámky:
- Kopr je možné úplně vynechat, v tom případě použijte dvounásobné množství petrželky.