mary.ko@seznam.cz

Šafránové rizoto s paprikou, hráškem a krevetami

28.01.2018 11:24

Příprava je trochu delší, ale výsledek za to určitě stojí.

Ingredience: 150 g rýže na rizoto, 100-200 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 1 plechovka sterilizovaného hrášku (nebo stejné množství mraženého), 1 červená paprika, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, cca 200-250 g čerstvých krevet, 1 lžíce másla, 2 g šafránu, sůl, olivový olej

Postup: Cibuli, česnek a papriku očistíme a pokrájíme vše na plátky. Na pánvi na másle smažíme cca 5 minut cibuli s paprikou, na poslední dvě minuty přidáme česnek. Vsypeme rýži a mícháme, aby se ze všech stran obalila máslem. Vlijeme bílé víno a necháme odpařit. Vložíme šafrán, poté vždy po sběračce přidáváme horký vývar – když se vyvaří, přidáme další. Takto postupujeme do doby, dokud nebude rýže al dente (na skus) – většinou to trvá 15-20 minut. Rýže bude postupně nabývat a houstnout do rizota. Na závěr přidáme hrášek, vyloupané krevety a osolíme. Necháme vše prohřát. Podáváme pokapané olivovým olejem a případně posypané parmezánem.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • Místo krevet se dá použít natrhané kuřecí maso.
  • Šafránu se používá k dochucení opravdu málo, přitom má nezaměnitelnou chuť a vůni. Jde o nejdražší koření na světě.