Kachna nemusí být nutně jen se zelím a knedlíky, důležité jen je prsa dobře připravit.
Ingredience: 2 kachní prsa, vanička/balení polníčku, 2 hrušky, 10 dkg slaniny, 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíce vinného octa, 2 lžičky dijonské hořčice, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Nejprve si připravíme kachní prsa - pořádně je opepříme a osolíme. Prsa položíme kůží dolů na studenou pánev, poté zahříváme, dokud se tuk nerozpustí a kůže nezezlátne - trvá to tak 10-15 minut. Přesuneme do pekáčku kůží nahoru a necháme v troubě na 8-10 minut při 180 °C. Po upečení vyjmeme a necháme ještě 5 minut odpočívat zabalené v alobalu. Mezitím, co se pečou prsa, si připravíme zbytek - na zálivku prošleháme vinný ocet (červený nebo bílý), hořčici, 3 lžíce olivového oleje a dle chuti sůl a pepř. Hrušky a jarní cibulku očistíme a pokrájíme na plátky, slaninu na kostičky. Na pánvi vyškvaříme slaninu, na poslední 3 minuty přidáme jarní cibulku. Slijeme tuk a uchováváme teplé. Zálivku promícháme s polníčkem, vložíme pokrájené hrušky a slaninu s cibulkou. Navrch naservírujeme pokrájená kachní prsíčka, můžeme přelít šťávou, která zbyla v alobalu. Podáváme s opečeným chlebem nebo jiným pečivem.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/kachni-prsa-se-salatem-s-hruskami
Poznámky:
- Kvalitní kachní prsa seženete např. v Makru.
- Pečení kachních prsou je orientační a hodně záleží na zkušenostech s vaší troubou. Pokud máte rádi maso propečenější, klidně prsa v troubě nechte o pár minut déle.