mary.ko@seznam.cz

Skořicovo-jahodový koláč

19.07.2013 14:32

Voní létem…

Ingredience: 175 g změklého másla, 175 g mletých loupaných mandlí, 175 g třtinového cukru, 175 g hladké mouky, 1 a ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 1 velké vejce + 1 žloutek, 450 g jahod

Postup: Všechny ingredience kromě jahod smícháme, nejlépe to jde pomocí kuchyňského robotu, protože výsledné těsto má „hutnou“ konzistenci a špatně se s ním pracuje. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Rozevírací dortovou formu vymažeme pořádně máslem a rozprostřeme do ní polovinu směsi. Nejlépe to jde pomocí navlhčených nebo lehce naolejovaných rukou. Poklademe plátky jahod a na ně opět rozdělíme druhou polovinu těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C minimálně hodinu, koláč průběžně kontrolujeme, ve výsledku by měl mít zlatohnědou barvu.

 Zdroj: kuchařka Koláče z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str. 36

Poznámky:

  • Pokud koláč hnědne moc rychle, zakryjte ho alobalem.
  • Při podávání koláč pocukrujte a ozdobte lístky meduňky nebo máty. Vynikající je také ho podávat se zakysanou smetanou smíchanou s trochou cukru.
  • Pokud nemáte robot, nevadí, já těsto vždy nejprve smíchám pomocí ručního elektrického šlehače a pak ho „dovypracuji“ pomocí rukou.