Někdo je nenávidí a někdo naopak miluje, do které skupiny patříte vy? ;)
Ingredience: 1 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 1 lžička soli, sádlo či olej na omaštění, mák a moučkový cukr na dohotovení
Postup: Brambory oloupeme a omyjeme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme půl litrem vody, osolíme a přivedeme k varu. Uvaříme je doměkka a slijeme asi polovinu vody, zbytek rozšťoucháme spolu s uvařenými bramborami. Do směsi uděláme „důlky“ a zasypeme ji hrubou moukou. Necháme na teplém místě a přikryté pokličkou minimálně deset minut odpočinout. Poté ještě jednou pořádně promačkáme šťouchadlem dohladka. Lžící namočenou v sádle nebo oleji vykrajujeme škubánky. Podáváme posypané mákem a moučkovým cukrem.
Zdroj: kuchařka Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila, Prakul Production s.r.o., Praha 2012, str. 163
Poznámky:
- Škubánky si můžete dát i naslano, s opečenou cibulkou a slaninou, ale sladkou klasiku nic nepřekoná.