Aneb když už se přejíte jablek a budete chtít pro změnu něco slaného…
Ingredience: 1 balení listového těsta, 400 g mletého masa, 3 vejce, 2-3 hrsti strouhanky, 1 lžíce sušeného tymiánu, lžička kmínu, sůl, pepř
Postup: Listové těsto buď rozválíme, nebo již rozválené těsto rozprostřeme na plochu. Mleté maso smícháme s tymiánem, dochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce a tolik strouhanky, aby byla směs dostatečně „hutná“. Masovou směs naneseme rovnoměrně na plát těsta, okraje necháme volné. Závin zabalíme – nejprve přehneme pravý a levý kraj těsta o 5 – 10 cm, aby nám náplň nevypadávala. Poté přes směs přehneme část těsta blíže k nám a opatrně upěchujeme, totéž provedeme s druhou částí. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a na pár místech opatrně propíchneme např. párátkem, aby mohl utíkat vzduch. Pečeme v troubě při 160 - 180 °C cca 40 minut. Necháme zcela vychladnout a až pak krájíme na jednotlivé kousky. Podáváme samotné jako chuťovku nebo se salátem jako lehčí oběd či večeři.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/762-masovy-zavin-s-tymianem.html
Poznámky:
- „Zabalit“ závin můžete klidně i jiným způsobem, třeba jej stočit jako roládu nebo nechat prostředek volný tak, aby byla náplň vidět.
- Pokud nemáte rádi kmín, můžete závin posypat mákem, sezamovými semínky nebo hrubozrnnou solí.
- Závin raději pečte při nižších stupních a déle, masová směs by se měla pořádně propéct.