mary.ko@seznam.cz

Slaný závin se špenátem a nivou

11.08.2019 10:25

Někdo to rád na sladko a někdo zase na slano…

Ingredience: 300 g mraženého špenátu, 1 plát listového těsta, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 vejce, 150 g nivy, máslo/olivový olej na smažení, sůl, pepř

Postup: Cibuli pokrájíme nadrobno a na másle/olivovém oleji osmahneme dozlatova. Přidáme mražený špenát, podlijeme trochou vody a zahříváme, dokud špenát nepovolí. Mezitím v misce rozkvedláme vejce a část (cca půl vejce) odložíme stranou. Zbytek spolu s prolisovanými stroužky česneku přidáme ke špenátu a ještě chvíli prohřejeme, aby směs zhoustla. Necháme vychladnout. Prochladlou směs smícháme s nivou pokrájenou na kostičky a dle chuti dosolíme a opepříme (se solí opatrně, niva bývá slaná dost). Směs rozložíme doprostřed plátu listového těsta, závin svineme a potřeme odloženým vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 25 minut. Necháme vychladnout a až potom krájíme.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • Závin můžete po potření vajíčkem posypat sezamovými semínky nebo kmínem a hrubozrnnou solí.
  • Závin podávejte buď jako chuťovku nebo se salátem jako lehkou večeři.