Poháry jsou ideálním dezertem pro návštěvy, dobře vypadají a jsou vynikající!
Ingredience: dětské piškoty, půl hrnku silné instantní kávy, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 300 g směsi lesního ovoce (čestvé i mražené), 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžička škrobu, citronová šťáva
Postup: Do kastrolu dáme cca 200 g ovoce (mražené necháme předtím chvíli povolit), přidáme 2 lžíce moučkového cukru a v troše studené vody rozmíchaný škrob. Pár minut povaříme na mírném ohni do zhoustnutí, dle potřeby zředíme trochou vody, dochutíme cukrem a citronovou šťávou - měla by nám vzniknout hustější ovocná omáčka. Smetanu ušleháme dotuha a dobře ji promícháme s 2 lžícemi cukru a zakysanou smetanou. Připravíme si poháry, do každého z nich nasypeme 3-4 piškoty a ty pokapeme 2-3 lžícemi kávy. Piškoty posypeme trochou zbylého ovoce, přelijeme smetanovým krémem a ovocnou omáčkou. Na vrstvu omáčky dáme piškoty, opět je pokapeme kávou a takto pokračujeme ve střídání vrstev až do spotřebování surovin nebo do naplnění pohárů. Necháme vychladit alespoň jednu hodinu v lednici.
Zdroj: kuchařka Dorty a dezerty z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2012, str.124
Poznámky:
- Dezert můžete připravit místo do pohárů do jedné velké servírovací misky.
- Pokud chcete dezert trochu ozvláštnit, místo kávy použijte na pokapání piškotů rum.