Jarní a odlehčená polévka, která spolu s vejcem a tousty klidně nahradí hlavní chod.
Ingredience: 500 g mraženého sekaného špenátu, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml plnotučného mléka, vejce (na každou porci jedno), muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup: Mražený špenát necháme povolit, vymačkáme z něj všechnu tekutinu a nasekáme ho. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme špenát a ještě chvíli mícháme, pak přilijeme vývar s mlékem a ochutíme muškátovým oříškem. Přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit. Ztlumíme teplotu, podle potřeby dochutíme a opatrně do polévky přidáme vejce. Ty necháme na mírném ohni zatáhnout tak, aby byl bílek tuhý a žloutek uvnitř ještě tekutý. Podáváme s tousty, případně posypané parmezánem.
Zdroj: kuchařka Polévky z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str. 86
Poznámky:
- Špenát můžete použít i čerstvý, v tom případě je ho potřeba nejméně 700 g a před použitím ho v cedníku spařte horkou vodou, dále pokračujte dle receptu.
- Vývar a mléko přidávejte dle toho, jak máte rádi polévku hustou/řídkou, případně ji můžete i rozmixovat s trochou smetany a udělat z ní krémovou polévku.