mary.ko@seznam.cz

Štrůdl s hruškovo-marcipánovou náplní

15.01.2014 18:15

Netradiční závin s vynikající náplní.

Ingredience: 1 rozválené listové těsto, 4 hrušky, 1 citron, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 50 g marcipánu, 50 g loupaných nasekaných mandlí, 1 vejce, 2 lžíce krupicového cukru

Postup: Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Z citronu vymačkáme šťávu a pokapeme jím hrušky – předejdeme tak jejich zhnědnutí. Listové těsto dáme na plech, na něj doprostřed rozložíme plátky hrušek, mandle, na kostičky nakrájený marcipán, pudinkový prášek a cukr. Konce těsta přehneme přes náplň a celé ho potřeme rozšlehaným vejcem. V místě, kde se těsto překrývá, napícháme párátka, aby se těsto v průběhu pečení nerozevřelo. Dáme do trouby rozehřáté na 180 - 200 °C a pečeme cca 35 minut. Podáváme nakrájené na dílky a pocukrované.

Zdroj: časopis Apetit, prosinec 2012, str. 73

Poznámky:

  • Nejpraktičtější jsou již vyválená listová těsta, ta můžete jen rozvinout, naplnit a dát péct.

  • Co se týče teploty a času pečení, řiďte se vždy konkrétním návodem na obalu těsta – pro různé druhy mohou existovat různé údaje.

  • Závin můžete po potření vejcem ještě posypat trochou nasekaných mandlí.