mary.ko@seznam.cz

Tuňákové placičky

13.01.2013 16:52

Většinu surovin máte doma po ruce a výsledek je výborný...

Ingredience: 600 g brambor (varný typ C), 100 g másla, 2 konzervy tuňáka (po 185 g), 4 jarní cibulky, 1 lžíce kaparů, 1 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, hladká mouka, olej, sůl, pepř

Postup: Brambory oloupeme a nakrájené na kostky je uvaříme doměkka. Slijeme je a rozmačkáme je s polovinou másla. Necháme je vychladnout a poté je smícháme s tuňákem, jarní cibulkou, kapary, vejcem a citronovou šťávou. Dle chuti osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme placičky, ty zlehka obalujeme v hladké mouce a opékáme je na pánvi na lžíci oleje se zbytkem rozpuštěného másla.  

Zdroj: kuchařka Ryby a plody moře z edice Apetit, BURDA Media 2000, spol. s.r.o., Praha 2011, str. 110

Poznámky:

  • Pokud chcete dietnější verzi, upečte placičky v troubě, stačí cca 30 minut při 180 ° C.
  • Placičky můžete podávat s bramborami nebo se salátem. Výborné jsou také s pažitkovo-citronovými gnocchi.