Přiznám se, že jsem dlouho odmítala kombinace slaného a sladkého a koláče pro mě byly zásadně sladké. Pak jsem si jednou řekla, proč to nezkusit a tuňákový koláč byl na světě.
Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule, 4 vejce, 125 ml smetany na vaření, 250 g listového těsta, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 hrsti rukoly, sůl, pepř
Postup: Na olivovém oleji osmažíme v pánvi dozlatova cibuli nakrájenou na kolečka. V míse prošleháme vejce se smetanou, solí a pepřem. Rozválíme listové těsto a vyložíme jím kulatou formu s odnímatelným dnem nebo formu na koláč. Přesahující konce těsta odřízneme a dno propícháme vidličkou. Tuňáka slijeme, smícháme ho s opečenou cibulí a omytou rukolou a rozložíme ho na těsto. Opatrně přelijeme vajíčkovou směsí a dáme péct do trouby na 200° C cca 20 - 30 minut.
Zdroj: Časopis Albert v kuchyni - květen 2012, str. 12
Poznámky:
- V receptu je uvedena cibule nakrájená na kolečka, já jsem cibuli překrojila napůl a poté na plátky, líp se s ní manipuluje a rychleji se osmaží.
- Pokud si nechcete přidělávat práci s válením těsta, kupte si těsto již rozválené. Najdete ho v chladících boxech, většinou vedle bramborových těst a knedlíků.
- Těsto, které vám zbyde po odříznutí, můžete znovu vyválet, nakrájet na proužky a vytvořit na koláči mřížku, popř. jiné tvary. Fantazii se meze nekladou :)