Mazanec je Velikonoční klasika a já osobně mám nejraději tuto tvarohovou verzi - je jednoduchá a tvaroh dodá mazanci vláčnost.
Ingredience: 4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemského rumu, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 150 g změklého másla, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g polotučného tvarohu, 60 g nasekaných mandlí + 10 g na ozdobu, 1 vejce na potření
Postup: Nejprve si připravíme všechny suroviny - tvaroh, vejce i máslo by měly mít pokojovou teplotu. Rozinky zalijeme rumem a necháme minimálně půl hodiny nabobtnat. Do mísy prosejeme mouku s oběma prášky do pečiva a smícháme s citronovou kůrou. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s vejci a oběma cukry do světlé pěny, poté přimícháme tvaroh. Směs spojíme s moukou, nakonec zapracujeme rozinky s rumem a mandle. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a vytvoříme bochánky. Ty dáme na pech vyložený papírem na pečení (případně na dva, pokud máte strach, že moc nabydou) a potřeme je rozšlehaným vejcem. Posypeme zbylými mandlemi a dáme péct do trouby na 20 minut při 180 °C. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 15 minut. Mazance jsou upečené, když nám špejle zapíchnutá do jejich středu vyjde čistá.
Zdroj: Časopis Chef Gurmán
Poznámky:
- Protože s přítelem zatím tvoříme pouze dvoučlennou domácnost, dělám těsta jen polovinu a upeču pouze jeden menší mazanec, ale když uděláte dva a druhý převážete pěknou stuhou, máte krásný jedlý velikonoční dárek.
- Nepodceňujte přípravu surovin, máslo vyndejte z lednice opravdu včas (klidně i pár hodin předem), aby vám změklo a dobře se vám s ním pracovalo.
- Počítejte s tím, že těsto bude hodně lepkavé, potřete si při tvarování mazanců ruce olejem, aby vám to šlo lépe.
- Pokud vám začnou mazance moc rychle zlátnout, přikryjte je alobalem a snižte teplotu - počítejte ovšem s tím, že se budou péci déle.
- Zbylý citron vymačkejte a šťávu zamrazte nebo ho nakrájejte na plátky a dejte do džbánku s vodou - při delším užívání má voda s citronem detoxikační účinky.