Knedlíky nemusí být jen příloha, naopak mohou s přehledem hrát i hlavní roli a takhle krásně v ní zazářit :)
Ingredience: 1 střední cibule, 6 housek (nejlépe den starých), 300 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 100 g strouhaného parmezánu + na posypání, 5 lžic mléka, 5 lžic hladké mouky, 15 dkg slaniny, 2 lžíce másla, špetka muškátového oříšku, petrželka na ozdobení, sůl, pepř
Postup: Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, poté ji opečeme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Housky pokrájíme na kostičky a v míse je pokropíme mlékem. Špenát spaříme horkou vodou, vyždímeme z něj co nejvíce vody a posekáme na menší kousky. Do mísy k houskám přidáme vychladlou cibuli i s máslem, posekaný špenát, vejce, parmezán a mouku. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vše promícháme - pokud je směs moc řídká a nedrží pohromadě, přidáme ještě trochu mouky, v opačném případě přilijeme mléko. Navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky, ty vaříme ve vroucí osolené vodě cca 12 minut. Mezitím si nasucho na pánvi vyškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu. Uvařené knedlíčky podáváme se slaninou, posypané parmezánem a trochou nasekané petrželky.
Zdroj: Poupravený recept z: https://www.apetitonline.cz/recept/tyrolske-knedlicky-se-spenatem-a-gruyerem
Poznámky:
- Knedlíčky můžete samozřejmě udělat i menší a podávat je jako přílohu, ale jak jsem uvedla výše, bohatě si vystačí i samy jako hlavní chod.
- Na muškátový oříšek pozor, je opravdu hodně aromatický, doporučuji ho tedy přidávat pomálu.